Μελισσοκομικά Φυτά

Μελισσοκομικά Φυτά


Αγγελική

Καλλωπιστικό φυτό με πολύ έντονο και ωραίο άρωμα.
Ανθίζει τον Μάιο.  Δίνει νέκταρ και γύρη.


Αγκάθια

Αυτοφυή φυτά πολύ ανθεκτικά στις άσχημες καιρικές συμθήκες.
Ανθίζουν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Αγριοράδικο
Λέγεται και πικραλίδα.  Ανθίζει τον Μάρτιο – Απρίλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη (χαμηλής θρεπτικής αξίας) ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες. Το μέλι κρυσταλλώνει γρήγορα και συνήθως χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του γόνου.


Αγριοτριανταφυλλιά
Ανθίζει την άνοιξη. Δίνει μόνο γύρη.


Ακακία
Ανθίζει τον Απρίλιο – Μάιο και η ανθοφορία διαρκεί πολύ λίγο περίπου 5-6 ημέρες. Δίνει νέκταρ και γύρη. Το μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και δεν κρυσταλλώνει γρήγορα.


Ακονιζιά
Αλλιώς αψηφιά. Φυτρώνει σε υψόμετρο, είναι πράσινο με χνουδωτά φύλλα. Ανθίζει τον Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Αλμυρίκι
Ανθίζει τον Σεπτέμβριο και δίνει κυρίως γύρη. Φύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.


Αμυγδαλιά
Δίνει και νέκταρ και γύρη. Η εποχή άνθησης κλιμακώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο. Η εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το «δυνάμωμα» του μελισσιού.


Αραβόσιτος
Ανθίζει Ιούλιο – Αύγουστο. Δίνει άφθονη γύρη. Μερικές φορές παρασιτείται από αφίδες που παράγουν μελίτωμα το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες.


Αρκουδόβατος
Αναρριχώμενο αυτοφυές φυτό που συναντιέται σε πευκοδάση. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη.

Ασφάκα
Φυτό αμφισβητούμενης μελισσοκομικής αξίας. Έχει μακρύ κάλυκα και δυσκολεύονται οι μέλισσες να πάρουν το νέκταρ. Ανθίζει την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Ασφόδελος
Αλλιώς σφερδούκλι ή φυτό της Περσεφόνης. Πολύ κοινό κονδυλώδες, αυτοφυές. Ευδοκιμεί σε ξηρικές, προσήλιες, ημιορεινές ή πεδινές περιοχές. Δίνει νέκταρ και γύρη. Εποχή άνθησης Απρίλιος – Ιούνιος.

Τα άνθη στο μακρύ ανθοφόρο στέλεχος διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Καταπληκτικό φυτό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας 1-2 μήνες, ανθίζει στα νότια τέλη Μαρτίου σε φτωχά και άγονα μέρη


Αχλαδιά
Ελκυστική είναι κυρίως η γύρη και όχι το νέκταρ. Ανθίζει τον Απρίλιο – Μάιο.


Βαμβάκι
Καλλιεργείται σε πολύ μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Αρχίζει να ανθίζει από μέσα Ιουλίου και συνεχίζει και το Σεπτέμβριο. Παράγει πολύ νέκταρ και γύρη η οποία όμως είναι κολλώδης και δεν συλλέγεται σωστά από τις μέλισσες. Επίσης, αξιοποιούνται τα μελιτώδη εκκρίματα προσβεβλημένων φυτών από αφίδες και αλευρώδεις.

Το μέλι του δεν έχει άρωμα, έχει αραιό κίτρινο χρώμα και κρυσταλώνει πολύ γρήγορα.
Υπάρχει έντονος κίνδυνος δηλητηρίασης.


Βατομουριά
Δίνει νέκταρ και γύρη. Ανθίζει τέλος άνοιξης – καλοκαίρι.


Βελανιδιά
Δασικό δένδρο με μεγάλη εξάπλωση στην ορεινή χώρα. Δίνει μελίτωμα τον Ιούλιο. Μέλι σκοτεινού χρώματος που δύσκολα κρυσταλλώνει. Αδυνάτισμα των μελισσιών.


Βερυκοκιά

Ανθίζει τον Φεβρουάριο. Πολύ καλό δένδρο που δίνει πολύ γύρη και νέκταρ και έτσι η βασίλισσα αρχίζει να γεννάει από τον Φεβρουάριο.


Βίκος

Το σπουδαιότερο από τα χειμερινά ψυχανθή που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Ανθίζει άνοιξη και καλοκαίρι. Δίνει γύρη και νέκταρ από ανθικά και εξωανθικά νεκτάρια.


Δάφνη
Καλλιεργείται κυρίως ως καλλωπιστικό. Είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό. Ανθίζει την άνοιξη Απρίλιο – Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη


Δενδρολίβανο

Έχει άνθη όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι. Δίνει και νέκταρ και γύρη. Δίνει γύρη σε εποχή (φθινόπωρο, χειμώνα) που οι μέλισσες το έχουν ανάγκη για την ομαλή ανάπτυξη του γόνου.


Εσπεριδοειδή
Μανταρινιά, Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Νερατζιά.
Με κυρίαρχο είδος την πορτοκαλιά που δίνει γύρη και νέκταρ και ανθίζει το Μάρτιο – Απρίλιο, τα φυτά αυτά δίνουν μαζί με τα άλλα οπωροφόρα το 25% περίπου του ελληνικού μελιού. Το μέλι έχει ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Είναι ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει γρήγορα. Χρειάζεται προσοχή λόγω ψεκασμών


Ευκάλυπτος
Ανθίζει κατά τον Ιούνιο – Αύγουστο, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη με διαφορετική εποχή άνθησης. Δίνει  νέκταρ και γύρη. Το μέλι έχει ιδιάζουσα γεύση και άρωμα, είναι συνήθως  ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει εύκολα.


Ηλίανθος
Καλλιεργείται κυρίως στη Β. Ελλάδα. Δίνει νέκταρ και γύρη. Ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο. Το μέλι έχει κίτρινο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα. Σε ορισμένες  περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε ξηρικές καλλιέργειες παρατηρείται φθορά,  των μελισσιών που συλλέγουν στο φυτό αυτό. Βγάζει μία κολλώδη ουσία που τραυματίζει τα φτερά της μέλισσας.


Ηλιοτρόπιο
Είναι αυτοφυούμενο φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό. Ανθίζει το καλοκαίρι από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Δίνει κυρίως νέκταρ.


Θρούμπι
Είναι πολυετής θάμνος όμοιος με το θυμάρι. Ανθίζει από μέσα Μαΐου – μέσα Ιουνίου. Είναι από τα καλύτερα γυρεογόνα και νεκταρογόνα φυτά. Το μέλι είναι ανοιχτόχρωμο με ιδιαίτερο άρωμα, εφάμιλλο του θυμαριού.


Θυμάρι
Είναι πολυετής θάμνος. Το γένος Thymus περιλαμβάνει πολλά είδη (18) που ανθίζουν το καλοκαίρι και δίνουν νέκταρ. Το μέλι έχει ανοικτό κεχριμπαρένιο χρώμα με υπέροχο άρωμα. Αποτελεί το 10% της παραγωγής του ελληνικού μελιού.


Ιτιά
Ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο. Δίνει νέκταρ και γύρη άριστης ποιότητας σε μια εποχή που χρειάζονται για την ανάπτυξη του γόνου.


Καστανιά
Φύεται στα ορεινά μέρη, δίνει νέκταρ και γύρη και ανθίζει τον Μάιο. Η γύρη έχει ποιότητα εφάμιλλη του ρεικιού. Δίνει μέλι σκούρο, συχνά κοκκινωπό, με κάπως πικρή γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα που κρυσταλλώνει αργά.


Κερασιά

Ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο. Δίνει νέκταρ πλούσιο σε ζάχαρα και άφθονο σε ποσότητα και γύρη.


Κισσός
Ανθίζει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη. Μοναδική πηγή γύρης σε πολλά πευκοδάση.


Κουμαριά
Θάμνος αειθαλής, φύεται  σε ημιορεινές περιοχές. Ανθίζει Νοέμβριο – Ιανουάριο,  μαζί με τα άνθη υπάρχουν και οι εδώδιμοι, κόκκινοι σφαιρικοί καρποί.  Δίνει νέκταρ και γύρη. Το μέλι έχει κάπως υπόπικρη γεύση.  Υπάρχει επίσης ένα άλλο είδος κουμαριάς, η αγριοκουμαριά. Οι καρποί της δεν είναι εδώδιμοι, ο δε φλοιός έχει χαρακτηριστικά λεία εμφάνιση. για τον λόγο αυτό λέγεται και γλυστροκουμαριά. Ανθίζει τον Μάρτιο.


Κουτσουπιά
Δένδρο του Ιούδα. Δένδρο ή θάμνος με ροδόχρωμα άνθη. Βγάζει άνθη πριν βγουν τα φύλλα. Ανθίζει το Μάρτιο. Δίνει μόνο νέκταρ, όχι γύρη.

Λαδανιά
Λέγεται και κουνούκλα. Ανθίζει τον Απρίλιο. Θάμνος με πολλά λουλούδια και πολύ γύρη, πολύ καλό φυτό 2 ειδών με μωβ και άσπρο λουλούδι, συναντάται σε πεδιάδες και ημιορεινά. Τα άνθη δίνουν νέκταρ αλλά κυρίως πολύ γύρη. Δίνουν τόσο πολύ γύρη που τα μελίσσια γεμίζουν τα κελιά με γύρη και δεν έχει να γεννήσει η βασίλισσα.


Λαψάνα
Λέγεται και άγριο σινάπι. Αποτελεί ζιζάνιο πολλών καλλιεργειών. Ανθίζει την άνοιξη από Μάρτιο ως Μάιο.  Δίνει νέκταρ και γύρη.


Λεβάντα
Ανθίζει Μάιο – Ιούνιο.  Δίνει μόνο νέκταρ. Η παρουσία των μελισσών αυξάνει την παραγωγή αιθερίου ελαίου του φυτού κατά 20%.


Λυγαριά

Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη. Σε χρονιές με πολύ ξηρασία προκαλεί απώλειες στις συλλέκτριες μέλισσες γιατί το νέκταρ είναι πολύ παχύρευστο και η γύρη κολλάει στις κεραίες και τα μάτια τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απαλλαγούν από αυτή και να αχρηστεύονται.


Λιγούστρο

Καλλωπιστικό δένδρο. Ανθίζει τον Ιούλιο. Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη.


Μελίλωτος 

Αυτοφυούμενο φυτό. Ανθίζει τον Μάιο – Ιούνιο. Δίνει νέκταρ και γύρη. Το νέκταρ του είναι πολύ ελκυστικό για τις μέλισσες και ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για να το συλλέξουν. Πολύ καλό μέλι που κρυσταλλώνει γρήγορα.


Μελισσόχορτο

Αυτοφύεται σε πλαγιές βουνών. Ανθίζει το καλοκαίρι. Δίνει μόνο νέκταρ. Πολλοί μελισσοκόμοι το τρίβουν στις καινούργιες κυψέλες γιατί θεωρείται ότι το άρωμα του τις καθιστά οικίες για τις μέλισσες.


Μηδική
Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δίνει νέκταρ και γύρη. Πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό γιατί αποτελεί σημαντική πηγή νέκταρος. Το μέλι της δεν κρυσταλλώνει γρήγορα. Όταν καλλιεργείται για σανό συνήθως γίνεται κοπή πριν την άνθηση και για αυτό δεν χρησιμεύουν στην μελισσοκομία. Υπάρχει και η μηδική δενδρώδης που καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό. Ανθίζει από Μάρτιο μέχρι Μάιο.


Μηλιά
Ανθίζει από Απριλίο – Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη. Άφθονο νέκταρ και αρκετά πυκνό σε σάκχαρα (35-55%)


Μολόχα

Αυτοφυούμενο φυτό. Θεωρείται ζιζάνιο πολλών καλλιεργειών. Ανθίζει από Απριλίο – Σεπτεμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Μουσμουλιά

Καλλιεργούμενο δένδρο. Ανθίζει τον Νοέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη το φθινόπωρο γεγονός με ιδιαίτερη σημασία διότι την εποχή αυτή πολύ λίγα μελισσοκομικά φυτά ανθίζουν.


Μυρτιά
Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικός θάμνος αλλά και υπάρχει και αυτοφυούμενο κυρίως σε φαράγγια και ρεματιές. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Οξαλίδα

Αλλιώς ξινάκι ή ξινόχορτο, πολύ καλό φυτό σαν τριφύλλι γεμίζει τα χωράφια. Ανθίζει  Φεβρουάριο – Απρίλιο. Δίνει άφθονη γύρη και νέκταρ. Λόγω της εποχής άνθησης βοηθά στην γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών.


Παλιούρι
Αλλιώς το αγκάθι του Χριστού. Αυτοφυές φυλλοβόλος θάμνος ή δένδρο 2 – 5 m. Ανθίζει το Μάιο – Ιούνιο και δίνει πολύ νέκταρ και γύρη. Έχει μικρά κίτρινα άνθη και σκληρά αγκάθια στους κλάδους. Για την ανάπτυξη των μελισσιών έχει αξία εφάμιλλη του ρεικιού ή της καστανιάς. Συναντάται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα


Παπαρούνα
Αυτοφύεται. Θεωρείται ζιζάνιο καλλιεργούμενων φυτών. Ανθίζει  Απρίλιο – Ιούνιο και δίνει νέκταρ και καλής ποιότητας  γύρη.


Περιπλοκάδα

Αυτοφυούμενο φυτό σε καλλιεργούμενες και χέρσες εκτάσεις. Δυσεξόντοτο ζιζάνιο. Ανθίζει το καλοκαίρι από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Πολυκόμπι
Αυτοφυές ετήσιο (σπανίως διετές) φυτό. Ανθίζει κατά τον Ιούλιο – Δεκέμβριο, δίνει νέκταρ και γύρη. Πολύτιμο φυτό λόγω της μεγάλης διάρκειας άνθησης και της αφθονίας σε γύρη και νέκταρ, αρκεί να υπάρχει αρκετή εδαφική υγρασία.


Πυράκανθος
Αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος. Ανθίζει Απρίλιο – Μάιο, δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη.


Ροδακινιά
Ανθίζει Απρίλιο – Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Ρίγανη
Αυτοφυές, πολυετές φυτό σε ημιορεινές κυρίως περιοχές,  συνήθως πάνω από τα 500m. Ανθίζει  Ιούνιο – Αύγουστο. Δίνει κυρίως νέκταρ. Το μέλι είναι καλής ποιότητας με ιδιάζουσα οσμή και γεύση.


Ρείκι
Αειθαλής θάμνος. Υπάρχουν δύο είδη, το φθινοπωρινό και το ανοιξιάτικο ρείκι. Και τα δυο θεωρούνται από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά.

Το πρώτο έχει ύψος 30-80cm, ροζ άνθη, ανθίζει στα ψυχρότερα και υψηλότερα μέρη από τον Σεπτέμβρη και συνεχίζει μέχρι και τον Δεκέμβριο στα ζεστότερα και χαμηλότερα μέρη.

Το δεύτερο είναι ψηλότερο φυτό (έως 3 m), έχει χρώμα ανθέων λευκό και ανθίζει από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο.

Το φθινοπωρινό ρείκι θεωρείται πολυτιμότερο λόγω της άφθονης γύρης και νέκταρος που παρέχει σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη και επιβίωση των μελισσιών πριν τον χειμώνα.


Σπάρτο
Ανθίζει την Απρίλιο – Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη. Είναι βαθυκάλυκο και δυσκολεύεται η μέλισσα στην συλλογή του νέκταρος


Τριφύλλι
Καλλιεργείται ως κτηνοτροφικό φυτό αλλά υπάρχουν και αυτοφυούμενα είδη. Ανθίζει από Μάιο μέχρι Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Τσάι του βουνού
Φύεται σε αρκετά βουνά της Έλλάδας (Όλυμπος, Κίσσαβος, Πήλιο). Ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο. Δίνει μόνο νέκταρ. Το μέλι που δίνει είναι εξαιρετικής ποιότητας αλλά σε μικρές ποσότητες.


Φακελωτή
Έχει εισαχθεί προς καλλιέργεια και στη χώρα μας. Δίνει νέκταρ και γύρη. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη. Ανθίζει σε 4-6 εβδομάδες από την εποχή που θα φυτρώσει ο σπόρος. Το μέλι είναι καλής ποιότητας, ανοιχτόχρωμο αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα.

Έχει  σπόρους μικρούς σαν του σιναπιού και μωβ άνθη. Είναι καταπληκτικό φυτό και δίνει γύρη και νέκταρ και το μέλι που βγαίνει είναι ωραίο και αρωματικό. Έχει βιολογικό κύκλο 40 ημερών και αυτοσπείρεται. Αν το σπείρουμε μέσα Μαρτίου σε 40 ημέρες έχουμε ανθοφορία, η άνθησή του διαρκεί 1 μήνα, κατόπιν οι σπόροι πέφτουν και αν ποτιστούν μπορεί να βγουν το καλοκαίρι, ειδάλλως το φθινόπωρο.


Φασκόμηλο

Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει τον Μάιο. Δίνει νέκταρ και γύρη.


Φλαμουριά

Ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τον Ιούλιο. Δίνει μόνο νέκταρ αλλά σε μεγάλη ποσότητα. Το μέλι που παράγεται έχει μια λεπτή γεύση μέντας.


Φοίνικας
Φυτεύεται ως καλλωπιστικό φυτό Ανθίζει την άνοιξη Δίνει μόνο γύρη Μεγάλος κίνδυνος δηλητηριάσεων


Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά
Αυτοφυές δένδρο που βρίσκεται κυρίως σε άγονες, ξηρές και θερμές περιοχές.
Δίνει γύρη και νέκταρ το φθινόπωρο, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία διότι την εποχή αυτή πολύ λίγα μελισσοκομικά φυτά ανθίζουν.