Η μελισσοθεραπεία είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος, τουλάχιστον 4.000 ετών παλιά. Σήμερα η μελισσοθεραπεία χρησιμοποιεί τα προϊόντα της μέλισσας για να θεραπεύσει μια σειρά από νόσους του ανθρώπου αλλά και των ζώων.

Τα προϊόντα της κυψέλης είναι κυρίως το μέλι, το κερί, η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός, που σε συνδυασμό με συγκεκριμένα βότανα και αιθέρια έλαια μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχα σκευάσματα ομορφιάς και υγείας.

ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Η καθημερινή χρήση του μελιού δίνει ενέργεια, διώχνει την κούραση, και βοηθά την ανάρρωση. Στο δέρμα δρα ως αντισηπτικό και αντιτοξικό, επουλωτικό. Ιδανικό για τραύματα (χειρουργικά και μη) και εγκαύματα.

ΤΟ ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το Φαρμακείο της ΚυψέληςΤο κερί παράγεται από ειδικούς αδένες της μέλισσας και εξυπηρετεί, βασικά, δυο σκοπούς.
Ο πρώτος είναι η κατασκευή των εξαγωνικών κελιών, στα όποια αποθηκεύει μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό και ο δεύτερος είναι για την επιδιόρθωση ρωγμών και οπών που ενδεχομένως έχει το μελίσσι σε συνδυασμό με την πρόπολη. Χονδρικά, μια κέρινη δομή 20gr μπορεί να αντέξει το βάρος 1000gr μελιού.

Έχει βρεθεί πως το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι διαθέτει αντιβιοτικές ουσίες που το καθιστούν ικανό να συντηρεί το μέλι.

Το κερί έχει ένα εύρος χρωμάτων, πρακτικά, από ανοικτό κίτρινο μέχρι σκουρόχρωμο ωχρό/καφέ ανάλογα με την ποιότητα του και την ποσότητα ξένων προσμείξεων που περιέχει. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι τόσο το καλύτερο.

Φυσικές Ιδιότητες

Το αγνό κερί, όπως παράγεται απευθείας από την μέλισσα είναι λευκού χρώματος. Γίνεται όλο και σκουρόχρωμο, καθώς ενσωματώνει γύρη, σκόνη, πρόπολη και αλλά υπολείμματα από το μελίσσι ή ανεμοζάλη γύρη. Το σημείο βρασμού του κεριού, χονδρική, είναι περίπου στους 65οC και η πυκνότητα του στου 15οC είναι περίπου 0,96gr/ml. Το κερί δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 85οC, ενώ η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό.

Το κερί είναι χημικώς αδρανές υλικό και παρουσιάζει μεγάλη πλαστικότητα, ειδικά πάνω από τους 30ο C. Η πλαστικότητα αυτή εξαρτάται από την καθαρότητα του και από την ποικιλία της μέλισσας που το παρήγαγε. Είναι αδιάλυτο στο νερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ισχυρά οξέα. Ως εκατοστού, δύσκολα αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την πέψη, δηλαδή δεν τρώγεται!

Χημική Σύσταση κεριού

Το καθαρό κερί αποτελείται από τουλάχιστον 284 διαφορετικές ουσίες. Τουλάχιστον 48 ενώσεις από αυτές που βρέθηκαν συμβάλλουν στο άρωμα του κεριού . Ποσοτικά, οι κύριες ουσίες είναι τα λιπαρά οξέα όπως μονοετές, διάστερες, κορεσμένων και ακόρεστων υδρογονανθράκων, χωρίς οξέα και πολυεστέρες υδροξειδίου.

Χρήση κεριού

Το κερί χρησιμοποιήθηκε φαρμακευτικά για την χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, την δερματίτιδα, την θυλακιτιδα, τα σπυριά του δέρματος, την τερηδόνα και την ουλίτιδα, και έχει καταπραϋντικές, αντιερεθιστικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, μαλακτικές, ενυδατικές, αντιμυκητισιακές και πολλές άλλες ιδιότητες που τις ερευνούν ακόμη.

Πάντως είναι ένα από τα καλύτερα καλλυντικά, για αυτό και το χρησιμοποιούμε σε αποσμητικά, οδοντόπαστες, σαπούνια, κρέμες ξυρίσματος, κρέμες σώματος και πρόσωπου, αντηλιακές λοσιόν κ.α

Η ΓΥΡΗ

Το Φαρμακείο της ΚυψέληςΗ γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορο λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Η γύρη δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την σεξουαλική κατάσταση. Τρώμε τακτικά γύρη για να αποφύγουμε και να σταματήσουμε τις ρυτίδες. Η γύρη είναι πλούσια σε κυστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.

Η ΠΡΟΠΟΛΗ

Είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια ή το φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις, είναι πηγή φαλαινοειδών (ισχυρών αντιοξειδωτικών) και έχει αναισθητικές ιδιότητες χάρη στα αιθέρια έλαιά της.

Το Φαρμακείο της ΚυψέληςΧρήση πρόπολης

Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών.
Σε μορφή διαλύματος χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, καθώς καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία. Bοηθάει στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γαστρεντερίτιδας και προστατεύει την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες. H παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν τα τελευταία στον οργανισμό.

Στη δερματολογία και στην κοσμετολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και τη στιλπνότητα του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών και όντας ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο. Η πρόπολη σκοτώνει όλα τα παθογόνα, μύκητες, βακτήρια και ιούς. Έχει και άλλες ωφέλιμες βιολογικές δράσεις: αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιδιαβητική

Φτιάχνω ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ:

Το βάμμα που θα φτιάξουμε λέγετε μητρικό και καμιά σχέση δεν έχει με του εμπορίου.
Παρασκευάζουμε βάμμα περιεκτικότητας 10% , 15% έως 20% το πολύ που απορροφάτε από τον οργανισμό όλων. Το οινόπνευμα που επιτρέπετε να χρησιμοποιηθεί είναι μονό το πόσιμο 95 βαθμών (από τσίπουρο που μπορεί να έχει γίνει διπλή η και τριπλή απόσταξη για να πετύχουμε τους συγκεκριμενους βαθμους) και όχι το λευκό που είναι για ιατρική χρήση . Διαφορετικά είναι απαγορευτική η χρήση σε ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά.

Παρασκευή βάμματος 20 % (προσαρμόζουμε αντίστοιχα για 10% και 12%)
Σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά με λάστιχο βάζουμε 100 gr ποσίμου οινοπνεύματος και 20 gr πρόπολης. Ανακινούμε για 8 με 10 ημέρες συχνά το βάζο και μετά το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 4 μήνες.

Λάδι πρόπολης
Για παρασκευή λαδιού πρόπολης περιεκτικότητας 20% χρησιμοποιούμε 80 gr ελαιολάδου και όχι 100 όπως στο οινόπνευμα που εξατμίζετε , η διαδικασία είναι η ίδια .

Το βάμμα χρησιμοποιείται απευθείας πάνω σε κοψίματα, σπυράκια, μέσα σε κηραλοιφές ή πίνεται.

O ΒΑΣIΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Είναι η ουσία που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών μελισσών και αποτελεί την τροφή όλων των μελισσών για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, τρέφονται με τον πολτό μόνο όσες προορίζονται για βασίλισσες. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Χρήση Βασιλικού Πολτού

Ανάμεσα στα προβλήματα για τα οποία ενδείκνυται είναι η κόπωση, το άσθμα, η έλλειψη όρεξης και η υψηλή πίεση. Ν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν ωστόσο πολλές ενδείξεις ότι καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού, καθώς του προσφέρει πλήθος θρεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στον περιορισμό της φθοράς του.

Τα προϊόντα της μέλισσας και τα βότανα διαφέρουν από τα φάρμακα που αγοράζουμε:

  • Δεν αποτελούνται από μια δραστική ουσία αλλά από περισσότερες που δρουν συνεργικά.
  • Δεν μπορούν να πατενταρίσουν
  • Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι δοσολογίες εμφανίζουν μεγάλη παραλλακτικότητα
  • Δεν έχουν παρενέργειες εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός
  • Δεν εμφανίζεται ανθεκτικότητα σ’ αυτά από τα μικρόβια ή τα παράσιτα

Προσοχή

  • Πριν πάρουμε για πρώτη φορά οποιοδήποτε προϊόν της μέλισσας ελέγχουμε μήπως είμαστε αλλεργικοί στο προϊόν. Παίρνουμε πολύ μικρές δόσεις για μερικές ημέρες και αν εμφανιστούν ανεπιθύμητα συμπτώματα σταματάμε αμέσως.
  • Τα προϊόντα μέλισσας που είναι κατάλληλα για μελισσοθεραπεία έχουν προδιαγραφές βιολογικών και είναι εντελώς ανεπεξέργαστα ή έχουν υποστεί εγκεκριμένη επεξεργασία.
  • Δεν παίρνουμε συνεχώς βασιλικό πολτό ή γύρη, όχι γιατί έχουν παρενέργειες αλλά γιατί δεν πρέπει να συνηθίζουμε στις «υπερτραφές».