Μελισσοκομική Τέχνη
ΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Σαν ερασιτεχνική μελισσοκομία μπορούμε να ορίσουμε την μερική απασχόλησή μας με τα μελίσσια, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά μας, είτε για να έχουμε ένα συμπληρωματικό εισόδημα, είτε για να έχουμε το μέλι για το σπίτι μας και τους φίλους μας.

Στην ερασιτεχνική μελισσοκομία, οι ώρες που αφιερώνουμε είναι σχετικά λίγες, εφόσον ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας απορροφάται από την κύρια απασχόλησή μας.

Συνήθως τα προϊόντα που παίρνουμε από την κυψέλη είναι το μέλι και κάποιες φορές και η γύρη (εφόσον τα μελίσσια μας βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας μας).

Πέρα όμως από τη συλλογή του μελιού ή/και της γύρης, έχοντας μερικά μελίσσια στο χωράφι ή τον κήπο μας όπου καλλιεργούμε τα λαχανικά μας, θα παρατηρήσουμε και σημαντική αύξηση στην παραγωγή τους από την εντατική επικονίαση που θα γίνεται από τα μελίσσια μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επικονίαση είναι αυτή που δίνει καρπούς στις καλλιέργειες μας και πολλά δέντρα (π.χ. αμυγδαλιές, κερασιές) και λαχανικά (π.χ. κολοκυθάκια, μελιτζάνες) επικονιάζονται από τις μέλισσες.

Άλλο λοιπόν να περιμένουμε πόσες μέλισσες θα περάσουν για να επικονιάσουν τα φυτά μας και άλλο να έχουμε εμείς μερικές χιλιάδες δικές μας μέλισσες (κάθε κυψέλη έχει πάνω από 40.000 μέλισσες) κοντά ή δίπλα στον κήπο ή το χωράφι μας.

Επίσης, το καμάρι που νιώθουμε όταν προσφέρουμε στην οικογένειά μας το δικό μας μέλι, ένα προϊόν τεράστιας θρεπτικής αξίας, εντελώς καθαρό από φάρμακα και ξένες ουσίες, καθώς και όταν το χαρίζουμε στους φίλους μας και βλέπουμε την χαρά τους, αντισταθμίζουν όλες τις δυσκολίες και τον κόπο που έχουμε καταβάλει για την παραγωγή του.

Επιπρόσθετα, με τον καιρό και αποκτώντας εμπειρία, έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε σιγά σιγά τον αριθμό των μελισσιών μας και έτσι να μπορέσουμε να έχουμε και ένα συμπληρωματικό ετήσιο εισόδημα, το οποίο ποικίλει ανάλογα με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε και βεβαίως με την χρονιά, εφόσον το μέλι είναι αγροτικό προϊόν και επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας την ηρεμία που μας δίνει η ενασχόλησή μας με τα μελίσσια. Ενας από τους βασικούς «κανόνες» της μελισσοκομίας, είναι ότι ποτέ δεν επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας εκνευρισμένοι.

Εάν το προσπαθήσουμε, θα ανακαλύψουμε ότι ο εκνευρισμός μας θα μεταδοθεί στις μέλισσες λόγω νευρικών χειρισμών και δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας.

Έτσι λοιπόν αναγκαζόμαστε να μπούμε σε διαδικασία χαλάρωσης για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τελειώνοντας τις εργασίες στο μελισσοκομείο μας, να νιώθουμε πολύ πιο ήρεμοι και το μυαλό μας πιο καθαρό.

Οι στιγμές αυτές, ιδιαίτερα για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αστικό περιβάλλον και γραφεία, είναι πραγματικά πολύτιμες. Η ψυχική ευφορία που νιώθουν είναι πραγματικά ανεκτίμητη, ακόμα κι αν κάποιες φορές φεύγοντας παίρνουν μαζί τους και λίγη κούραση.

Προυποθέσεις για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος …

1. Απουσία ευαισθησίας (αλλεργίας) στα κεντρίσματα της μέλισσας

Με τον χαρακτηρισμό ευαίσθητος στο κέντρισμα της μέλισσας εννοούμαι το άτομο που εκτός από φλεγμονή και οίδημα στο σημείο του κεντρίσματος εμφανίζει και γενικά συμπτώματα, όπως έντονο οίδημα στην περιοχή, οίδημα στην τραχηλική χώρα και σε άλλα σημεία του σώματος δύσπνοια, ζάλη, αδυναμία, τάση προς λιποθυμία.

Δεν υπάρχουν προστατευτικά μέσα που να μπορούν να προφυλάξουν τον μελισσοκόμο με απόλυτη επιτυχία. Οι ολόσωμες προστατευτικές φόρμες είναι ασφαλής, όχι όμως απόλυτα.

Για τον λόγο αυτό τα άτομα με ευαισθησία στο κέντρισμα, δεν πρέπει να ασχοληθούν με την μέλισσα με τον οποιοδήποτε τρόπο.

2. Συνεργασία με πεπειραμένο μελισσοκόμο.

Το πρώτο βήμα μετά την λήψη της απόφασης να γίνει κάποιος μελισσοκόμος είναι η γνωριμία και η δημιουργία φιλικής σχέσης με έναν έμπειρο μελισσοκόμο. Η βοήθειά του στην εξοικείωση με τις μέλισσες και την προμήθεια των πρώτων μελισσιών, είναι απόλυτα αναγκαία. Αλλά και στην συνέχεια η συνεργασία μαζί του είναι αρκετά επωφελής για τον ερασιτέχνη. Εκτός από την προσωπική βοήθεια, ένας έμπειρος μελισσοκόμος θα μπορούσε να προσφέρει τα εργαλεία και τον χώρο μελιτοεξαγωγής κ.ά.

3.Εξοικείωση με την μέλισσα

Αν κάποιος διαθέτει όλα τ άλλα προαπαιτούμενα για την επιτυχή άσκηση της μελισσοκομίας, αλλά φοβάται τις μέλισσες, θα δυσκολευτεί να γίνει μελισσοκόμος. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η μέλισσα δεν είναι άγριο σαρκοβόρο και ότι δεν υπάρχουν δολοφόνοι μέλισσες. Η μέλισσα κεντρίζει μόνο αμυνόμενη όταν νομίζει ότι κινδυνεύει η ζωή της ή ότι κάποιος επιτίθεται στην κυψέλη της. Ο φόβος ή ο εκνευρισμός που νοιώθει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις μέλισσες και οι νευρικές του αντιδράσεις, γίνονται αντιληπτές από τις μέλισσες ως απειλή και αντιδρούν αμυντικά.

Η εξοικείωση με τις μέλισσες στο μελισσοκομείο και το άνοιγμα της κυψέλης, με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου μελισσοκόμου, είναι το πρώτο βήμα αυτού που έχει πάρει την απόφαση να γίνει μελισσοκόμος. Αν παρά την βοήθεια ο υποψήφιος μελισσοκόμος συνεχίζει να φοβάται τις μέλισσες, κάθε φορά που ανοίγει την κυψέλη, μάλλον δεν μπορεί να εξοικειωθεί και καλό θα ήταν να εγκαταλείψει την ιδέα.

4.Γνώση

Κάποιοι ερασιτέχνες ξεκινούν την μελισσοκομία με ελάχιστες εμπειρικές γνώσεις και επιμένουν να συνεχίζουν μόνο με αυτές. Ταλαιπωρούν για μερικά χρόνια τους εαυτούς τους, τα λίγα μελίσσια τους και κάποιον φίλο τους μελισσοκόμο, ζητώντας συνεχώς βοήθεια, μέχρι να τα χάσουν

Η μελισσοκομία είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ταυτόχρονα. Είναι από ταεπαγγέλματα που απαιτούν πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, όπως: η μορφολογία της μέλισσας και του γόνου, η βιολογία της μέλισσας και του μελισσιού, οι ασθένειες του μελισσιού, η μελισσοκομική χλωρίδα, το κλίμα της περιοχής ή των περιοχών που ασκείται η μελισσοκομία, οι χειρισμοί του μελισσιού, η διαχείριση των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών, η μεταχείριση του μελιού και άλλα.

Ο αρχάριος μελισσοκομος δεν μπορεί και ούτε χρειάζεται να τα μάθει όλα αυτά από την αρχή. Αναγκαία είναι η γνώση της μορφολογίας της εργάτριας μέλισσας, του κηφήνα και της βασίλισσας, η όψη του γόνου, η βιολογία του μελισσιού και οι κανόνες που ρυθμίζουν την συμπεριφορά των μελισσών Η γνώση αυτή δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την άσκηση της μελισσοκομίας, ακόμα και για τον πιο προικισμένο μελισσοκόμο.

Για την καλή θεωρητική αλλά και την τεχνική κατάρτιση είναι απόλυτα αναγκαία α) η παρακολούθηση οργανομένων σεμιναρίων τα οποία προσφέρονται από κρατικούς φορείς. β) η μελέτη ειδικών μελισσοκομικών βιβλίων και περιοδικών. Η πατρίδα μας διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία που καλύπτει άριστα κάθε τομέα της μελισσοκομίας καθώς και πολυ καλό περιοδικό τύπο.

5. Εμπειρία

Εμπειρία στους διάφορους χειρισμούς του μελισσιού και και τις μεθόδους εκμετάλλευσης των μελισσιών. Τους χειρισμούς του μελισσιού, που δεν είναι πολύπλοκοι, αλλά απαιτούν κάποια επιδεξιότητα και ήρεμες κινήσεις, ο επίδοξος μελισσοκόμος μπορεί να τους μάθει θεωρητικά από τα βιβλία. Για την καλή όμως εκμετάλλευσή τους, είναι απόλυτα αναγκαία η εκμάθηση και η εκτέλεσή τους στην πράξη, με τη βοήθεια έμπειρου μελισσοκόμου.

Πολύ σημαντική βοήθεια προσφέρει η παρακολούθηση σχετικών βιντεοταινιών, που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το εμπόριο ή να κατεβάσει από το διαδίκτυο. Χωρίς όμως συνεργασία με κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο στα πρώτα βήματα τουλάχιστον, η αποτυχία είναι συχνή.

6. Τα πρώτα μελίσσια

Δύο με τρία μελίσσια είναι ο αριθμός με τον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στη μελισσοκομία. Επένδυση μεγαλύτερου κεφαλαίου, για ένα σχετικά αβέβαιο ξεκίνημα σε μια δραστηριότητα που απαιτεί σημαντικότερη επένδυση σε γνώση είναι μάλλον παρακινδυνευμένη. Σε περίπτωση αποτυχίας στην πρώτη προσπάθεια, η οικονομική απώλεια να είναι μικρή ώστε να δοθεί ευκαιρία για νέα προσπάθεια.

7. Τα πρώτα εργαλεία

Τα πρώτα αναγκαία εργαλεία για τον αρχάριο μελισσοκόμο είναι το καπνιστήρι, η μελισσοκομική μάσκα και το μελισσοκομικό εργαλείο (ξέστρο). Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του μελισσοκομείου θα γίνεται και η αγορά των αναγκαίων κατά περίπτωση εργαλείων.

8. Χώρος εγκατάστασης μελισσών.

Το που θα εγκατασταθούν τα πρώτα μελίσσια είναι συνήθως το μεγάλο πρόβλημα για τον αρχάριο μελισσοκόμο. Ο χώρος που απαιτείται είναι λίγα τετραγωνικά μέτρα. Καλό είναι ο χώρος αυτός να είναι κοντά στο σπίτι του μελισσοκόμου. Η Ελληνική νομοθεσία, απαγορεύει την τοποθέτηση μελισσιών σε κατοικημένες περιοχές και σε απόσταση μικρότερη των 25 μέτρων από δρόμους.

Στα χωριά και τις κωμοπόλεις είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος χώρος στην άκρη του χωριού, που δεν απέχει πολύ από το σπίτι του μελισσοκόμου. Στις μεγάλες πόλεις αυτό είναι αδύνατο, οπότε τα μελίσσια θα πρέπει να τοποθετηθούν εκτός πόλης σε απόσταση που μπορεί να είναι από μερικές εκατοντάδες μέτρα έως και μεγαλύτερη των 20 χλμ. Η άσκηση ερασιτεχνικής μελισσοκομίας με δυο-τρία μελίσσια τοποθετημένα τόσο μακριά, είναι επιζήμια.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που εγκαθιστούν τα μελίσσια τους στην αυλή του σπιτιού, στην ταράτσα ή ακόμη και το μπαλκόνι τους. Αυτό καθιστά παράβαση του νόμου. Αν δεν υπάρξει επέμβαση από τους γείτονες δεν έχουν πρόβλημα, αν όμως κάποιος παραπονεθεί τα μελίσσια απομακρύνονται με την επέμβαση της αστυνομίας.

9. Όχι στις μεγάλες προσδοκίες

Οι αρχάριοι μελισσοκόμοι που έχουν διαβάσει σε βιβλία και περιοδικά, ή έχουν ακούσει για μεγάλες επιδόσεις μελισσιών με την χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών, ελπίζουν ότι είναι δυνατόν να έχουν και αυτοί ανάλογα αποτελέσματα. Για να μην προσγειωθούν απότομα, καλό θα ήταν να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες ειδικά τον πρώτο χρόνο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να μην απογοητευτούν, κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ας ελπίζουν ότι οι επόμενες χρονιές θα είναι καλύτερες και να έχουν πάντα υπόψη τους ότι οι καλύτεροι μελισσοκόμοι παγκοσμίως, ξεκίνησαν από ερασιτέχνες.

Χρήσιμες συμβουλές για αποφυγή λαθών στη μελισσοκομία

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.

Οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να κάνουν κατανοητό ότι η Μελισσοκομία είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που χρειάζεται συνέπεια, φροντίδα, μεράκι, και θέληση για μάθηση, αφού οι βασικοί κανόνες διατήρησης και ανάπτυξης ενός σμήνους μελισσών, δεν τους είναι ακόμη γνωστοί.

Τρεις είναι οι σοβαρότερες αιτίες απώλειας των μελισσών μας. Η πείνα, η υγρασία και οι κακοί χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Τροφή: Οι ελάχιστες ποσότητες και όχι αρκετές τροφές μέσα στην κυψέλη είναι από τα σοβαρότερα λάθη. Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν ποτέ περισσότερα τρόφιμα από αυτά που ακριβώς χρειάζονται.

Γύρη: Η σημασία της ποσότητας γύρης σε μια κυψέλη υποτιμάται συχνά. Η απουσία γύρης είναι πολύ κακή για την ανάπτυξη ενός μελισσιού το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Ηλικία βασίλισσας: Οι παλαιές βασίλισσες, πέρα των δυο ετών, μπορούν κάνουν ένα μελίσσι αδύνατο και μη παραγωγικό, και να το οδηγήσουν στην εξαφάνιση του το φθινόπωρο, το χειμώνα, ή νωρίς την άνοιξη.

Μέθοδος: Η επιλογή κάποιας περίπλοκης μεθόδου, με τις βασίλισσες, πατώματα, κηρήθρες, εμφύτευση προνυμφών. Παρόλο που η βασίλισσα μας είναι αποδεδειγμένα πολύ καλή, τις περισσότερες φορές μια παράλειψη, σε μια φάση εργασίας, μπορεί να αποβεί αρνητική και να καταστρέψει ολόκληρη τη διαδικασία.

Τοποθεσία βασίλσσαςι: Ο μελισσοκόμος κάνει μεγάλο λάθος αν αφήνει την βασίλισσα να γεννά στον όροφο και όχι στην γονοφωλιά.

Παλιές κηρήθρες: Μην αφήνετε με παλαιές κηρήθρες και χωρίς τρόφιμα τις παραφυάδες που κάνετε. Προτιμάτε νέες κηρήθρες και ταΐστε καλά για να σας κτίσουν νέες κηρήθρες. Είναι λανθασμένο να περιμένετε ότι η νέα βασίλισσα θα σας κάνει καλό μελίσσι σε παλαιές κηρήθρες. Σίγουρα θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον ασθένειες που θα ταλαιπωρήσουν και το μελίσσι και τον μελισσοκόμο με την προσπάθεια εξυγίανσης του.

Η διατήρηση μιας αδύνατης αποικίας είναι αντιοικονομική και οι δαπάνες είναι περισσότερες από το κέρδος που θα μας αποφέρει. Προσοχή όμως, τα σμήνη με νέες βασίλισσες δεν θεωρούνται αδύνατα.

Η κακής κατασκευής κηρήθρα είναι κοινό λάθος στην μελισσοκομία. Τέτοιες κηρήθρες είναι αυτές που έχουν πολλά κηφηνοκέλια, στραβά κτισμένες, κλπ. Τέτοιες κηρήθρες δεν επιτρέπουν στο σμήνος να αναπτυχθεί γρήγορα, όπως σε μια καλοκτισμένη κηρήθρα. Τα λάθη με τις προσθήκες τέτοιων πλαισίων είναι συνηθισμένα.

Τυχαία τοποθέτηση φύλλων κεριού: Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι τοποθετούν τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο τυχαία ανάμεσα στον γόνο, ή ανάμεσα στα μέλια. Αυτά τα φύλλα κεριού πολλές φορές παίζουν τον ρόλο διαχωριστικού όπου δεν μπορούν να τα περάσουν οι βασίλισσες. Έτσι, μειώνουν τη γέννα τους λόγω έλλειψης χώρου, ή σμηνουργούν ακόμη και με 5 ή 6 πλαίσια γόνου.

Στιγμή τοποθέτησης φύλλων κεριού: Η τοποθέτηση φύλλων κεριού για κτίσιμο, την στιγμή που δεν υπάρχει μελιτοέκκριση, ο καιρός είναι κρύος ή δεν ταΐζουμε εμείς σιρόπι, σίγουρα θα δημιουργήσει κακοκτισμένη κηρήθρα.

Ο ανεπαρκής αριθμός πατωμάτων είναι επίσης ένα συχνό λάθος. Τα μεγάλα μελίσσια φρενάρονται από την μεγάλη παραγωγή μελιού που έτσι μειώνει άμεσα το πιθανό εισόδημα του μελισσοκόμου.

Αντιβαρροϊκή θεραπεία: Στα μελίσσια δεν γίνεται η προγραμματισμένη αντιβαρροϊκή θεραπεία την εποχή που πρέπει, έτσι γίνεται πολύ σοβαρή ζημιά. Είναι επίσης λάθος να μην ελεγχθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα μιας ιδιαίτερης θεραπείας.

Παλαιές κυψέλες: Οι υπερβολικά παλαιές και πολύ μεταχειρισμένες κυψέλες εγκυμονούν κινδύνους επιμολύνσεων διαφόρων ασθενειών σε νέα σμήνη που θα τοποθετούν μέσα για να αναπτυχθούν.

Τοποθεσία: Ο δυνατός και συνεχής αέρας, η υγρασία και λιγοστό φως του ηλίου στην τοποθεσία, ή όπου οι μέλισσες συνήθως ενοχλούνται: μεγάλα εργοστάσια που εκλύουν χημικά (έστω και σε μικρή ποσότητα) ή όταν δεν υπάρχει πλούσια νεκταροέκκριση εκεί κοντά.

Βιαστική/συχνή επιθεώρηση: Τα λάθη με την επιθεώρηση των κυψελών είναι τα συχνότερα δεδομένου του ότι οι μέλισσες ενοχλούνται όταν ανοίγουν οι κυψέλες πολύ συχνά και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή. Ο χειρισμός των πλαισίων πολλές φορές γίνεται βιαστικά και απρόσεκτα από τους νέους μελισσοκόμους, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για κάποιες μέλισσες ή βασίλισσες που συνθλίβονται ανάμεσα στις κηρήθρες.

Εφεδρικά σμήνη: Μπορεί επίσης να θεωρηθεί λάθος εάν ένας μελισσοκόμος δεν έχει κάποια εφεδρικά σμήνη, που θα μπορούσε να του ήταν χρήσιμα από πολλές απόψεις.

Πριν το ξεκίνημα, η ενημέρωση είναι το Α και το Ω για τον νέο ή την νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες. Αφού αγοράσει δυο τρεις κυψέλες, θα πρέπει να έχει κατά νου μερικά πράγματα και να τα τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του. Ερευνήστε πολύ καλά κάθε πτυχή αυτής της ενασχόλησης πριν αποφασίστε να ασχοληθείτε με αυτό.

Σίγουρα, αν γνωρίσετε την μέλισσα από κοντά και ξεπεράσετε τον φόβο των τσιμπημάτων, θα σας κυριεύσει ο πυρετός της μέλισσας που λένε οι Ευρωπαίοι.

Ακόμη και αν σαν χόμπι ξεκινάτε την μελισσοκομία θα πρέπει πολλά πράγματα να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένου ότι:

 • Οι μέλισσες μπορεί να είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για την ατομική μας ασφάλεια και υγεία. Καλό είναι να γίνει ένα τεστ σε κάποιον αλλεργιολόγο.
 • Πολλές φορές ο ενθουσιασμός μας συνεπαίρνει και κάνουμε πράγματα που μετά λίγο καιρό μετανιώνουμε.
  Ένας αρχάριος μελισσοκόμος είναι αναγκαίο να συμβουλεύεται για πολλά πράγματα τόσο τα βιβλία όσο και κάποιον “φτασμένο” μελισσοκόμο.

Πρίν ξεκινήσετε θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

 • Η συνεργασία των δικών σας ανθρώπων είναι δεδομένη;
 • Υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά των μελισσοκομικών εργαλείων, πραγμάτων και υλικών που θα χρειασθείτε στο ξεκίνημα σας;
 • Έχετε τον χρόνο για να ασχοληθείτε και να φροντίζετε τις μέλισσες όποτε και όπως πρέπει;
 • Υπάρχει αποθήκη (ή χώρος) για την εγκατάσταση και αποθήκευση του μελισσοκομικού υλικού;
 • Υπάρχει διάθεση οχήματος μεταφοράς μελισσοκομικού υλικού από και προς το μελισσοκομείο;

και το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ όλων

 • Υπάρχει όρεξη για διάβασμα; Γιατί είναι αναγκαίο, για να κρατήσετε υγιή και να αυξήσετε τα μελίσσια σας χωρίς προβλήματα.

Έρευνα αγοράς

Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στην μελισσοκομία ξεκινήστε με μια έρευνα αγοράς τόσο στην τοπική κοινωνία που ζείτε όσο και στην ευρύτερη περιφέρειά της. Πάντα υπάρχουν λύσεις, τόσο από τις αγγελίες των μελισσοκομικών περιοδικών (Μελισσοκομική Επιθεώρηση και Μελισσοκομικό Βήμα), όσο και από τα σχετικά με το θέμα της μελισσοκομίας site στο Ιντερνέτ, για το ζωικό κεφάλαιο (τα μελισσοσμήνη) αλλά και τις κυψέλες που θέλετε να αγοράσετε.

Παλαιότερα ήταν εύκολο να βρεθούν τα μελισσοσμήνη. Υπήρχαν πολλά ελεύθερα στα δάση, στις παρυφές των χωριών, πιασμένα σε παλαιές αποθήκες, κουφάλες δένδρων, βράχια, κλπ. Με την εισαγωγή της νέας κυψέλης και την πανελλαδική διάδοση της γνώσης, της επιστημονικής μελισσοκομίας, υπάρχει σημαντική μείωση τους καθόσον υπάρχει συνεχείς έλεγχος, πρόληψη και καταστολή σμηνουργίας από κάθε μελισσοκόμο.

Επίσης, το άκαρι Βαρρόα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην μελισσοκομία. Τα σμήνη μέσα στις κουφάλες των δένδρων και στις σχισμές των βράχων που κάποτε εύρισκε ο καθένας στα δάση μας, πλέον χάθηκαν με γρήγορους ρυθμούς από τη βαρρόα

Ο εξοπλισμός του νέου μελισσοκόμου (χομπίστα ή μη) είναι:

 • Ένα καπνιστήρι.
 • Μια μάσκα με το ειδικό μαύρο τούλι.
 • Ένα ειδικό εργαλείο των μελισσοκόμων, το ξέστρο
 • Γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας από τα τσιμπήματα.
 • Πιθανόν και μια ολόσωμη στολή σε λευκό ή κίτρινο χρώμα για να προφυλάσσεται ολόκληρο το σώμα από τα τσιμπήματα.
 • Μία βούρτσα, ειδική για μέλισσες, με φυσική τρίχα.