Μέλι Θυμαρίσιο

Μέλι Θυμαρίσιο

Το θυμαρίσιο μέλι είναι η πιο φημισμένη κατηγορία μελιού στην Ελλάδα. Είναι περιζήτητο και ακριβό όχι μόνο για την υπέροχη γεύση και το άρωμά του αλλά και επειδή δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Θεωρείται ο «Βασιλιάς» των ελληνικών μελιών και σίγουρα ένα από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο. Παράγεται από ένα ταπεινό φρυγανώδη θάμνο που με τίποτα δεν τραβάει το μάτι ώσπου να γεμίσει με μωβ άνθη. Ωστόσο το άρωμά του συμμετέχει στην μυρωδιά του ελληνικού καλοκαιριού και το χρώμα του δίνει χρώμα στο ξερό καλοκαιρινό τοπίο. Μιλάμε φυσικά για το θυμάρι από το οποίο παράγεται το 10% της ετήσιας σοδειάς μελιού.

Το θυμαρίσιο μέλι ανήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του.

Έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές λόγω της υψηλής συγκεντρώσεως σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό ξανθό, κεχριμπαρένιο ή κοκκινωπό αναλόγως την χλωρίδα της περιοχής την περίοδο συλλογής νέκταρος ή μελιτώματος από τις μέλισσες.

Κρυσταλλώνει σε διάστημα έξι μηνών έως δύο χρόνια.

Το Ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα. Εκτός από την αλμύρα της θάλασσας και τη δροσιά του βουνού υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στην ελληνική φύση που χαρακτηρίζονται από έντονη παρουσία του θυμαριού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το θυμαρίσιο μέλι που παράγεται, να έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους και το κάνουν να μοσχοβολάει περισσότερο από όλα τα άλλα γι’ αυτό και έχει φανατικούς καταναλωτές.

Μέλι Θυμαρίσιο