Βάμμα πρόπολης

Είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια ή το φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Περιέχει αντιβακτηριδιακές ενώσεις, είναι πηγή φλαβονοειδών (ισχυρών αντιοξειδωτικών) και έχει αναισθητικές ιδιότητες χάρη στα αιθέρια έλαιά της.

Πού βοηθάει: Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών. Σε μορφή διαλύματος χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, καθώς καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία. Bοηθάει στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γαστρεντερίτιδας και προστατεύει την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες. H παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν τα τελευταία στον οργανισμό. Στη δερματολογία και στην κοσμετολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και τη στιλπνότητα του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δράσει κατά των καρκινικών όγκων.

Πως παρασκευάζεται: Το βάμμα πρόπολης προέρχεται από την εμβάπτιση της καθαρής πρόπολης σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (αιθυλική αλκοόλη 95º.), για μία περίοδο 2 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά της πρόπολης διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βάμμα.

Ποσότητα: Εξαρτάται από την πάθηση που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Όταν έχουμε κρυολόγημα μπορούμε να μασήσουμε ακατέργαστη πρόπολη στο μέγεθος μιας καραμέλας. Όταν απορροφήσουμε τις ουσίες το καταπίνουμε (2-3 φορές την ημέρα). Επίσης, σε ένα φλιτζάνι με νερό ρίχνουμε 15-20 σταγόνες από βάμμα πρόπολης, την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα, τους μήνες των ιώσεων ή και κάθε μέρα.