Το Παστέλι

ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ
Ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που παρασκευάζεται από Σουσάμι και Μέλι.

ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαιότητα. Tο μέλι όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν επινοήσει διάφορα εδέσματα για να τα αξιοποιήσουν. Το παστέλι το αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα με την ονομασία «ίντριον», που σήμαινε πλακούντας με μέλι και σουσάμι, το οποίο το έτρωγαν οι Έλληνες για να μπορούν να έχουν αντοχή στις κακουχίες του πολέμου. Αναφορά στο παστέλι έχει κάνει και ο Ηρόδοτος κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. αλλά και ο Αριστοφάνης. Η κοινή ονομασία του παστελιού στα αρχαία χρόνια ήταν σησαμίς.

Το παστέλι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης και έχει συνδεθεί με χαρούμενα γεγονότα όπως τον γάμο και την βάφτιση!

Το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή, το σουσάμι την αφθονία και το λαμπερό του χρώμα την φωτεινή συνέχεια στη ζωή!
Το γλυκό αυτό σνακ καταναλώνονταν ιδιαίτερα από τον αγροτικό πληθυσμό. Επίσης στην νηστεία αποτελεί το βασικό γλύκισμα, από τα Χριστιανικά χρόνια έως και σήμερα.

Πως φτιάχνεται το παστέλι
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην αναλογία ανάμειξης των δύο υλικών και στο «καλό» δέσιμο μεταξύ τους.

Το καλό παστέλι δεν περιέχει συντηρητικά αλλά ΜΟΝΟ ΜΕΛΙ το οποίο είναι και αγνό, φυσικό συντηρητικό!
Περιέχει αναποφλοίωτο και σχετικά ωμό σουσάμι και μόνο όσο μέλι χρειάζεται για να δέσει .Το παστέλι γίνεται μόνο χειροποίητα, για αυτό και οι ποσότητες παραγωγής του στο εργαστήριο μας είναι μικρές, μιας και το μέλι «κολλάει» και δεν μπορεί να παρασκευαστεί από μηχανήματα.

Η θρεπτική αξία του
Το πολύ υψηλής θερμιδικής ενέργειας σνακ τονώνει άμεσα τον οργανισμό, μόλις 470 θερμίδες ανά 100gr.!
Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σε φυτικές ίνες και πρωτείνες, πολύτιμα μέταλλα, ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Το παστέλι είναι το απόλυτο θρεπτικό γλυκό- ενεργειακό σνακ.

Το παστέλι δεν έχει χοληστερίνη, έχει το λιγότερο νάτριο, υπερτριπλάσιο ασβέστιο, χωρίς λιπαρά οξέα, τους λιγότερους υδατάνθρακες κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πρέπει να ακολουθούν λιτό και προσεγμένο διαιτολόγιο!
Σε σχέση με άλλα ενεργειακά σνακ το παστέλι είναι η καλύτερη, θρεπτική και οικονομική επιλογή για μικρούς και μεγάλους!