Μέλι Ευκάλυπτου

Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο ευκάλυπτος είναι ένα μακρόβιο και αειθαλές δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη. Η ονομασία του προκύπτει από τη λέξη “ευ” και το ρήμα “καλύπτω” και παραπέμπει στο κάλυμμα που περιβάλλει τα αναπτυσσόμενα άνθη του. Τον 18ο αιώνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη και πλέον, σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 500 είδη ευκαλύπτου.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, είναι ο ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus), που φτάνει σε ύψος τα 80 μ. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί μελισσοκόμοι φυτεύουν ευκαλύπτους της ποικιλίας melliodora το οποίο χαρακτηρίζεται ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοτροφικά φυτά.

Το μέλι μας παράγεται στις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και στους πρόποδες του Υμηττού σε συνδυασμό με τη πλούσια χλωρίδα και βότανα την περίοδο άνθισης όπως φασκόμηλο, ρίγανη και θυμάρι από τα οποία ως γνωστόν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μένουν στο μέλι. Αυτή η ποικιλία μελιού χαρακτηρίζεται από τις πλέον περιζήτητες. Το μέλι ευκαλύπτου έχει σημαντικές αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την καταπολέμηση των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς μαλακώνει το λαιμό, ηρεμεί το βήχα, και βοηθά στη θεραπεία της φαρυγγίτιδας. Το ξεχωριστό άρωμα και η γεύση του, σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του, το κάνουν πραγματικά ιδιαίτερο. Έντονα αρωματικό, το μέλι αυτό σε μεταφέρει με μιας στην ελληνική εξοχή. Στο πλούσιο άρωμα έρχεται να προστεθεί μια εξίσου πλούσια γεύση ευχάριστα γλυκιά που στην επίγευση της αφήνει ένα ελαφρώς δροσερό στρώμα ευκαλύπτου.

Το μέλι αυτό καταναλώνεται σκέτο, με φρέσκο ψωμί, συνοδεύει σκληρά πικάντικα τυριά ενώ χάρη στον ιδιαίτερο αρωματικό του χαρακτήρα μπορεί άνετα να προστεθεί σε σαλάτες και επιδόρπια. Τολμήστε να το συνδυάσετε με γραβιέρα Κρήτης και κασέρι Μυτιλήνης. Θα εκπλαγείτε!