Μελισσοθεραπευτικές Συνταγές

Με τη μελισσοκομία ασχολήθηκαν πολλοί ερευνητές σο ολόκληρο το κόσμο Είναι γνωστό, στο επιστημονικό χώρο του κόσμου της μέλισσας, ότι ο συνδυασμός των προϊόντων της κυψέλης είναι δυνατόν να βοηθήσει, αν όχι να θεραπεύει, κάθε ασθένεια του ανθρωπινού σώματος,

Όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη των προϊόντων της κυψέλης Τα μελισσοκομικά προϊόντα συλλέγονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται από τον μελισσοκόμο και διατίθονται σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και υγιεινές τροφές.

Μελισσοθεραπευτικές-Παραδοσιακές – συνταγές ομορφιάς με χρήση των μελισσοκομικών προϊόντων για θεραπευτικούς σκοπούς που στηρίζονται στο πρώτο παράγγελμα του Ιπποκράτη (Ὠφελεῖν ἢ μὴ βλάπτειν) δηλαδή να ωφελείς χωρίς να βλάπτεις .Μελισσοθεραπευτικές συνταγές

ΤΟΝΩΣΗ ΑΠΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ -ΠΡΟΠΟΜΕΛ
H συνταγή είναι γνωστή ως προπομέλ .Φτιάχτηκε από τον Jacob Kaal ως τονωτικό κι ανοσοενυσχυτικό, για την πρόληψη των φλεγμονών του πεπτικού σωλήνα και την αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη.

Αναμιγνύουμε ένα μέρος διάλυμα πρόπολης 25% με 7 μέρη μέλι και δύο μέρη φρέσκια γύρη ή φρέσκια γύρη που έχουμε συντηρήσει στην κατάψυξη. Σε αυτή τη βάση μπορούν να προστεθούν βασιλικός πολτός ή αιθέρια έλαια ή εκχυλίσματα από βότανα, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε.

ΒΗΧΑΣ
Στην αρχαιότητα ήταν γνωστές οι εισπνοές μελιού. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.

Στύβουμε ένα λεμόνι μέσα σ’ ένα κρασοπότηρο. Προσθέτουμε δυο κουταλάκια του γλυκού γλυκερίνη και αρκετό μέλι. Το μείγμα πρέπει ν’ ανακατευτεί καλά. Από αυτό το σιρόπι παίρνουμε κάθε πρωί ένα κουταλάκι, νηστικοί, μετά το μεσημεριανό φαγητό, το απόγευμα και το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

Μελισσοθεραπευτικές συνταγές

ΕΛΚΟΣ
Περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του με αποτέλεσμα τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων που προέρχονται από αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών.
Μέσα σε χλιαρό νερό ανακατεύουμε το μέλι και 2 ως 3 ώρες μετά το φαγητό, το πίνουμε

ΑΝΑΙΜΙΑ
Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την χρήση του μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Μέλι στην καθημερινή δίαιτα γερόντων βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων από γεροντική αναιμία.
Σε 3 κιλά αλεσμένα λεμόνια ανακατεύουμε ένα κιλό μέλι και 10 φρέσκα αυγά. Βάζουμε τ’ αυγά μέσα στον πολτό των λεμονιών και του μελιού, χωρίς να τα σπάσουμε. Κλείνουμε καλά το δοχείο και μετά από 15 μέρες, αφού θα έχουν διαλυθεί τ’ αυγά μαζί με τα τσόφλια τους, παίρνουμε ένα κουταλάκι του καφέ από αυτό το μείγμα κάθε πρωί νηστικοί.

ΝΕΦΡΑ
το μέλι, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, συντελεί στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς πολλών άχρηστων υλικών. Έχει σαφή διουρητική ενέργεια και χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης.

ΑΥΠΝΙΕΣ
Μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού μέλι σε χλιαρό νερό και…καλή σας νύχτα. Η θαυματουργή και πάλι γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό

ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Το μέλι θεωρείται ως πιθανή αποδεκτή από τον οργανισμό γλυκαντική ύλη για τα διαβητικά άτομα. Η φρουκτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα περισσότερα μέλια μεταβολίζεται χωρίς την ανάγκη της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή που στερούνται οι διαβητικοί. Η χρήση του μελιού στις περιπτώσεις των διαβητικών δεν έχει τεκμηριωθεί. Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες και πάντα υπό παρακολούθηση γιατρού.

Μελισσοθεραπευτικές συνταγές

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΤΙΩΝ
πριν από 100 χρόνια ο καθηγητής Χάουζερ θεωρούσε το μέλι άριστο θεραπευτικό μέσο στα εγκαύματα των ματιών. Σήμερα, ύστερα από συμβουλή ειδικού γιατρού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού.
Για την θεραπεία ερπητικών παθήσεων των ματιών, συνιστάται να στάζουμε 1-2 σταγόνες μέλι, 3 φορές την ημέρα μέσα στο μάτι.

ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ – ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ
Διαλύστε σε 50 ml νερό, 25 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 1 ml (20 σταγόνες) αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 25 ml βάμμα πρόπολης. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου, κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με 1 κουταλιά από το μείγμα.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/3 μέλι, 2/3 πρόπολη και λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας (το 1% του μείγματος).
Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική επάλειψη πάνω σε εκζέματα, ακόμα και σε έλκη που έχουν προκληθεί από κατακλίσεις. Πρόκειται για μείγμα με επουλωτική και καταπραϋντική δράση.

Μελισσοθεραπευτικές συνταγές

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθειά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Προστατεύει τα δόντια του, απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της αναιμίας, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Το να μάθουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη, μετά τα όσα είπαμε πιο πάνω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί πράξη αγάπης.

ΠΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Ιδανικός τρόπος για να πάρουν πρόπολη τα παιδιά και επίσης ιδανικό για εγκαύματα 1ου-2ου βαθμού και μικρής έκτασης. Σε σοβαρότερα και εκτεταμένα εγκαύματα απαιτείται σύμφωνη γνώμη γιατρού. Πρώτα θερμαίνουμε σε μπεν μαρί και σε μέτρια ζέστη (35-40ο C) μια ποσότητα βάμματος πρόπολης (πρόπολη σε οινόπνευμα) ώσπου να εξατμιστεί το οινόπνευμα και να μείνει ένα κολλώδες υγρό. Αναμιγνύουμε αυτό το «κατακάθι» με μικρή ποσότητα μελιού (1-2 κουταλιές γλυκού) και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι (9 μέρη μέλι :1 μέρος πρόπολη) κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.

ΕΛΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Μια συνταγή για την ξήρανση των ελιών του δέρματος είναι η έξης : 250gr μελί, 60ml γλυκερίνη, 60ml οινόπνευμα, 20ml κιτρικό οξύ και 15 σταγόνες κεχριμπάρι. Το μίγμα ανακατεύεται μέχρι να ομογενοποιηθεί. Επαλείφουμε την ελιά πρωί και βράδυ, μέχρι να ξεραθεί.

Μελισσοθεραπευτικές συνταγές

ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Μια συνταγή για προστασία από ιώσεις και βακτήρια είναι η έξης : σε βαζάκι 30gr μελί θυμαρίσιο ή από φασκόμηλο προσθέτουμε 15-20 σταγόνες μητρικού βάμματος καφέ-κόκκινης πρόπολης περιεκτικότητας μεγαλύτερης από 30%, 30 σταγόνες βάμματος Arctium Lappa ή Ginger ή Echinacea και μια σταγόνα αιθέριου ελαίου TeaTree πόσιμο. Το μίγμα ανακατεύεται μέχρι ομογενοποιήσης και λαμβάνεται σταδιακά (5-6gr /δόση) κατά την διάρκεια της ημέρας.

ΑΦΘΕΣ -ΟΥΛΙΤΙΔΑ
Μια συνταγή για στοματικό διάλυμα κατά των άφθων, ουλίτιδας, τερηδόνας, περιοδοντίτιδας και λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας είναι η έξης : Σε ποσότητα μελιού 1 κ.σ προσθέτουμε 1σταγονα αιθ.ελαίο TeaTree, 1σταγονα αιθ.ελαίο Thymus Vulgaris – Thymol, 1σταγονα αιθ.ελαίο Rosmarinus Officinalis, 3 σταγόνες βάμματος πρόπολης και 3 σταγόνες ελαίου από σπόρους Grapefruit. Ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποίησης. Το μίγμα το κάνουμε μπούκωμα για 3-4 λεπτά και μετά το αποβάλλουμε. Στην συνεχεία δεν πλένουμε το στόμα, ούτε πίνουμε, ούτε τρώμε για χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, μισής ώρας.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ- ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Μια συνταγή για καθαρισμό και επούλωση τραυμάτων/εγκαυμάτων είναι η έξης : Καθαρίζουμε την πληγή με έμπλαστρο γνησίου μελιού. Όταν θα βγάλουμε το έμπλαστρο, θα παρασκευάσουμε το έξης μίγμα : μέλι, γύρη, βάμμα πρόπολης, ζελέ Αλόης και λίγες σταγόνες έλαιο υπερικού. Το μίγμα το κάνουμε έμπλαστρο και το αλλάζουμε μια φορά την ημέρα για λίγες μέρες. Κατά την διάρκεια της επούλωσης πρέπει να γίνεται καλή θρέψη του οργανισμού. Σε αυτό βοηθού η εσωτερική λήψη γύρης, βασιλικού πολτού και χυμού Αλόης, επιταχύνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την επούλωση τραυμάτων (5-6 φόρες μεγαλύτερος ρυθμός.