Μέλι Κουμαριάς

Μέλι Κουμαριάς (Strawberry Tree Honey)

Η κουμαριά (Arbutus Unedo, οικ. Ericaceae) για την ιστορία στα λατινικά (Arbutus Unedo)…

Tο Ar σημαίνει ξινός, το butus σημαίνει θάμνος (πιθανότατα από το ελληνικό βάτος), και η λέξη unedo είναι σύνθετη (un-edo) δηλαδή (ένα-τρώω) είναι αειθαλής θάμνος, φύεται στη ζώνη των αείφυλλων-πλατύφυλλων η οποία εκτείνεται μέχρι 1000 μέτρα υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώδες, ξηρές και πετρώδεις περιοχές και δάση.
Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινά τον Νοέμβριο στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ μέχρι αργά την άνοιξη.

Οι μέλισσές μας συλλέγουν από τη γύρω περιοχή το νέκταρ από τα άνθη της και παράγουν ένα εξαιρετικό μέλι με ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση και είναι περιζήτητο, όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες.

Το μέλι της κουμαριάς κρυσταλλώνει ανομοιόμορφα,και αυτό οφείλεται στο ποσοστό υγρασίας που περιέχει. Το χρώμα του είναι σκούρο κεχριμπαρί όταν είναι φρέσκο και ελαφρύ καφέ όταν κρυσταλλώνει. Η γεύση του έχει νότες από πράσσινο κισσό, κόκκους καφέ και πικρά χόρτα. Στην αρχή είναι γλυκό αλλά γρήγορα αποκαλύπτεται η σύνθετη δυνατή και πικρή γεύση του και καταλήγει σε απαλή επίγευση.

Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Περιέχει την ουσία Aubutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Επίσης χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, σαν αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για λοιμώξεις των βρόγχων. Οι θερμίδες που προσφέρει στον οργανισμό είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, φρουκτόζης και έτσι συνιστάται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για διαβητικούς τύπου Β’.

Συνοδεύει ιδανικά τα τυριά όπως το Mescarpone, Ricotta και Robiola καθώς και παγωτά, μους λευκής σοκολάτας στα οποία αναδικνύεται η αντίθεση των γεύσεων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fur Honig – Analytik στη Βρέμη και την Kraft του Μονάχου περιέχει : 0,0% σακχαρόζη, 36,1% φρουκτόζη, 28,9% γλυκόζη, 1,7% μαλτόζη, 1% τυρανόζη, 19,5% υγρασία ph 4,5.