Μέλι Πεύκου

Μέλι Πεύκου

Το πευκόμελο εivαι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.

Είναι λιγότερο πικρό από τα άλλα δασικά μέλια ενώ δεν δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε στο εξαίσιο άρωμα του νότες εύφορης γης και νοτισμένου ξύλου.

Αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα προέρχεται από το κοκκοειδές Marchalina hellenica (εργάτης), που εγκαθίσταται κυρίως στις σχισμές του ξηρόφλοιου και περιβάλλεται με μια κηρώδη άσπρη ουσία την χαρακτηριστική βαμβακάδα που εκκρίνει το ίδιο από το δέρμα του.

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.. Οι ουσίες που επικρατούν στο πευκόμελο είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ( ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις .Έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, είναι θαυμάσιο φάρμακο για παθήσεις του λαιμού.

Το μέλι από πεύκο δεν κρυσταλλώνει και είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία , πρωτεΐνες, αμινοξέα και έχει λιγότερες θερμίδες, θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του αλλά κυρίως στις μεγάλες συγκεντρώσεις ιχνοστοιχείων που περιέχει και που από επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, προκύπτει ότι τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά βοηθούν θετικά σε κρυολογήματα .