ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη κατανάλωση φυσικών προϊόντων. Εξέχουσα θέση έχουν μεταξύ αυτών και τα μελισσοκομικά προϊόντα. Η τάση αυτή προκαλείται από λόγους καθαρά διαιτητικούς όπως το φόβο της επιβάρυνσης των βιομηχανοποιημένων τροφών με διάφορες ουσίες, ορμόνες, συντηρητικά ή φυτοφάρμακα. Ο κόσμος επανέρχεται στις φυσικές τροφές, τόσο από την επιθυμία να αναζητήσει στην χρήση τους κάποιο υποκατάστατο φαρμάκων στις παθήσεις όσο και από την προσπάθεια να περιορίσει τους κινδύνους από τις συχνές παρενέργειες των συνθετικών φαρμάκων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (ΕΗΠ)

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (ΕΗΠ) είναι ένας οδηγός για το ποσό ενέργειας, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, φυτικών ινών και νατρίου (αλατιού) που κάποιος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά ώστε να διατηρεί μια υγιή δίαιτα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για οδηγίες που βασίζονται στο μέσο ενήλικα με φυσιολογικό βάρος και μέση φυσική άσκηση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:

Eνήλικες
Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (ΕΗΠ)

(Πηγή: http://www.foodfitness.org.uk/what_are.aspx)

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι συνήθως στους πίνακες διατροφικών στοιχείων δίνεται το ποσό Νατρίου. Αυτό είναι διαφορετικό από το ποσό αλατιού. Για να υπολογίσει κάποιος τα γραμμάρια αλατιού από τα γραμμάρια Νατρίου, απλώς πολλαπλασιάζει την τιμή του Νατρίου επί 2,54.

Για παράδειγμα 0.5g Νάτριο είναι ίσο με 1.27g αλατιού.

Διατροφική αξία μελιού

Υγρασία: 15 – 21%
Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη, σακχαρόζη): 77 – 80%
Μεταλλικά στοιχεία (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες (καροτένια, φλαβονοειδή)
Αρωματικές ουσίες ( βενζαλδεϋδη, πινένιο)
Βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη(Β1), νικοτινικό οξύ, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ

Θερμιδική αξία αμιγών κατηγοριών Ελληνικού μελιού

Θερμιδική αξία αμιγών κατηγοριών Ελληνικού μελιού

Πηγή: Θρασυβούλου Α. & συνεργάτες 1994. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας

Αντιοξειδωτική Δράση Διαφόρων Τροφών

Αντιοξειδωτική Δράση Διαφόρων Τροφών

Πηγή: Frankel et al, 1998

Συγκέντρωση Η2Ο2 (υπεροξείδιο του οξυγόνου) με βάση τη φυτική προέλευση του μελιού

Συγκέντρωση Η2Ο2 (υπεροξείδιο του οξυγόνου) με βάση τη φυτική προέλευση του μελιού

Πηγή: Θρασυβούλου Α.. Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας