Μέλι Ρείκι ή Ερείκης

Μέλι Ρείκι ή ΕρείκηςΤο μέλι ρείκι προέρχεται από το φρυγανώδη θάμνο (Erica manipuliflora) που ανθίζει το φθινόπωρο ή από το φρυγανώδη θάμνο (Erica arborea) που ανθίζει την άνοιξη.

Η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή ερείκη (σουσούρα) είναι από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας και παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τα άνθη του είναι πολλά μικρά, κωνοειδή, σε μικρές ταξιανθίες (ρόδινα αυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο κι λευκά αυτά που ανθίζουν την άνοιξη).

Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το ρεικόμελο θεωρείται από τα καλύτερα μέλια . Χαρακτηριστική είναι η φράση του Διοσκουρίδη για τις μέλισσες που δουλεύουν στα ρείκια «μέλι εργάζονται ου σπουδαίον»

Έτσι έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Το φθινοπωρινό μέλι ερείκης έχει πιο δυνατή γεύση από το ανοιξιάτικο, είναι κοκκινωπό με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα. Ενώ το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση, πιο γλυκιά.

Επίσης εκτός από τη διάκριση του σε φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο, παίζει ρόλο και πότε θα το μαζέψει κανείς .Εάν αργήσουμε να το μαζέψουμε, τότε βγαίνει πιο σκούρο και πιο πικρό γιατί στο μεταξύ οι μέλισσες έχουν αρχίσει να συλλέγουν και νέκταρ από κουμαριά, που είναι πικρό (και προτιμάται από διαβητικούς κυρίως Έχει γεύση ασυνήθιστη, μεστή , ελαφριά γλυκόπικρη γεύση που θυμίζει κάτι από κρόκο Κοζάνης , αφήνοντας στο τέλος την εντύπωση καραμέλας. Θρεπτικότατο, γεμάτο με απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κλπ) όπως όλα τα σκουρόχρωμα μέλια .

Κρυσταλλώνει μέσα σε 2-3 μήνες μετά την παραγωγή του.

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης-γλυκόζης, η σχέση γλυκόζης-νερού, η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιζιτόζη κ.ά. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπενμαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.