Κεραλοιφές

ΚΕΡΙ
Το κερί παράγεται από τα 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων των νεαρών εργατριών από τη περιοχή της κοιλιάς και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου και λιώνει γύρω στους 60 βαθμούς.
Χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών έπειτα από ζύμωση με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί χρησιμοποιείται για τη κατασκευή εξάγωνων κελιών, το δε κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλυφθεί το ώριμο μέλι ώστε να διατηρηθεί περιέχει αντιβιοτικές ουσίες. Για να παραχθεί 1 kg κερί από τις μέλισσες πρέπει να καταναλωθούν 8 kg μέλι ή 32 kg νέκταρ !

Το κερί παράγεται υπό μορφή λεπιών και αρχικά έχει χρώμα λευκό. Το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει η γύρη Αποτελείται από υδρογονάνθρακες και εστέρες λιπαρών οξέων και είναι ένα πολύ σταθερό υλικό. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα κατά την αποθήκευση, παρά μόνο να μην έρθει σε επαφή με φλόγα, αλλά και παρασιτοκτόνες ουσίες, τις οποίες αποροφά.

Όταν ο μελισσοκόμος τρυγά τις κηρήθρες με το μέλι, αφαιρεί πρώτα ένα λεπτό στρώμα κεριού που τις περιβάλλει, τα γνωστά και ως απολεπίσματα. Αυτά αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από καθαρό κερί και παράγουν την υψηλότερη ποιότητα μελισσοκεριού

Το μελισσοκέρι που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή των κεραλοιφών μας είναι το κερί που παίρνουμε από τα απολεπισματα των τρύγων μας.

ΚΕΡΑΛΟΙΦΕΣ
Η ιστορία της κεραλοιφής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παρασκευαζόταν παραδοσιακά από τις γυναίκες του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με καλλυντικούς και θεραπευτικούς σκοπούς με δύο από τα πιο αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης: το κερί της μέλισσας και το ελαιόλαδο.

Το φυσικό κερί μέλισσας με 300 ουσίες σε συνδυασμό με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δίνουν ένα αποτελέσμα πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά που περιποιείται το δέρμα με τον πιο φυσικό τρόπο. Η κεραλοιφή έχει πάρα πολλές χρήσεις και άλλες τόσες ιδιότητες. Έχει θεραπευτική, ενυδατική, καταπραϋντική, αντιβιοτική, επουλωτική, αντιφλογιστική, αντιμυκητησιακή, μαλακτική και αντιγηραντική δράση. Χρησιμοποιείται σε καψίματα, σκασμένα χείλη, εκζέματα , ξηροδερμίες σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, ακόμα και στα παιδιά. Η θεραπευτική και καλλυντική δράση της απλής κεραλοιφής εμπλουτίζεται με εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια για πιο εξειδικευμένες χρήσεις.
Οι κεραλοιφές μας περιέχουν: Μελισσοκέρι Παρθένο Ελαιόλαδο Μάνης Βαλσαμέλαιο Ταυγέτου Βάμμα Πρόπολης κι διάφορά αιθέρια έλαια που προέρχονται από απόσταξη.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.